Astioiden tinaus

Tee ulkona tai hyvin tuuletetussa tilassa!

Tinaamattoman astian/kahvipannun tinaus:

Työvälineet:

  1. Puhdas tinatanko (puhdas tina ritisee, kun tankoa taivutetaan)
  2. Nestekaasupullo, jossa on astian kokoon huomioitu poltin.
  3. Metallitanko tai joku metallilanka, jonka toiseen päähän sidotaan pellavahamppua vaikka kupari- tai teräslangalla. (Työkalu, jolla tina levitetään sileäksi astioiden pintaan.)
  4. Vati, jossa on kylmää vettä. Vadin tulee olla riittävän iso, jotta tinatun astian voi jäähdyttää.
  5. Liitua, josta tehdään liituvelli: hio tai hakkaa littu jauhoksi ja sekoita se veteen löysäksi velliksi
  6. Pensseleitä 2 kpl: Toinen liituvellille toinen tinolin levittämiseen (tähän puhdas sivellin)
  7. Isot pihdit/pajapihdit, joilla pitelet pannua tinaamisen ajan.
  8. Suojavaatetus: rukkaset, esiliina/haponkestävä työasu, varpaita suojaavat kengät, kasvopleksi.

Työn kulku

  1. Hapota astian sisäosa kunnolla, äläkä koskettele sitä sormin
  2. Suojaa pannun ulkopintaa astian reunojen laidoilta ja kahvikannun nokan suusta sivelemällä liituvelliä ulkopinnan suojaamiseksi.
  3. Ota Tinol -juotosnestettä ja tiputa sitä astian sisään ja levitä se pensselillä joka puolelle tinattavaa pintaa. Jos pinta on kunnolla puhdistettu, niin tinol-neste leviää ja jää pintaan eikä keräydy klimpeiksi.
  4. Asettele nestekaasupoltin johonkin telineeseen/ruuvipenkkiin siten, että liekki osoittaa ylös. Säädä liekki pehmeäksi, ei liian kovalle.
  5. Ota tinatanko toiseen käteen ja tinattava astia pihdeillä toiseen.
  6. Aloita astian lämmitys sen yläosasta lämmittämällä reunaa varovasti. Kokeile lämpötilaa hieromalla tinatankoa lämpimään astian sisäosaan.
  7. Heti, kun tina alkaa sulaa, maalaa tangolla lämpimiä kohtia. Pannun voi ottaa välillä pois liekistä, jottei tina ylikuumene.
  8. Jos tinatanko jämähtää astiaan kiinni, saat sen lämmittämällä irti.
  9. Jatka astian tinausta lämmittämällä aina uusia kohtia ja levitä tinaa uusiin pintoihin. Tina muuttuu rakeisen näköiseksi, kun se ylikuumenee. Varo tätä!
  10. Tinaa viimeiseksi pohja. Kaikki ylijäämätina on hyvä lämmittää astian pohjalle. Pohjaa tinatessa lämmitä pohjaa ja heiluta pannua siten, että tina leviää kauniisti ja tasaisesti pannun pohjalle. Kun tina on peilikirkas, pidä astiaa suorassa ja kastele se nopeasti vesiastiaan antamatta veden tulla astian sisään.
  11. Jos tinaa on tullut runsaasti reunoista astian pohjalle, niin voit ennen pohjan tasoitusta kaataa ylimääräiset esimerkiksi jonkun pellin päälle tai pellistä tehdyn kourun pohjalle (saat uuden tinatangon!)
  12. Kahvipannun tinaus on muuten samanlaista, mutta nokan tinaus vielä: nokan juuri näkyy tinatessa, mutta sen sisään ei näe. Pannun pohjaan laitetaan lopuksi runsaasti tinaa. Pannua kallistetaan ja annetaan sulan tinan tulla nokan ja pohjan alaosan kohdalle. Sula tina, jota on runsaasti, kaadetaan nokasta ulos pyörittäen pannua niin, että tina leviää nokan sisäpinnoille. Tämän jälkeen kahvipannun pohjan voi tinata samoin kuten aiemmin kerrottiin.

Onnistuneen tinauksen tarkastus:

Usein tinauksessa jää osa paikoista tinaamatta. Pieni peili jonkun taipuisan varren päässä on hyvä apuväline, kun tarkistetaan esimerkiksi pannun nokan tinausta. Pienten paikkauksien tekemiseen riittää pieni juotospistooli. Tinolia kannattaa levittää näiden paikkausten korjaamiseen. Pohjankin voi lämmittää uudelleen, mikäli se on epätasainen.

Kaiken a ja o on ettei lämmitä tinaa liikaa. Kannattaa testata pieneen kuparipellin palaseen, minkä näköinen on ylikuumentunut tinapinta. (Rosoinen pinta)

Vanhan pannun tinauksen korjaaminen:

Työvälineet: Suolahappo ja ylijäämähapon kaatamiseen tarvittava lasipurkki.

  1. Vanhat pannut ovat usein tosi likaisia ja huonokuntoisia. Ne pitää keittää huolellisesti ensin soodavedellä niin, että pannun nokasta pursuaa kuumaa soodavettä. Pannun kansi pitää olla kiinni ja keittoaika riittävän pitkä. Jos pannu on kovin likainen, niin keiton voi uusia uudella ja puhtaalla soodakeitolla.
  2. Tämän jälkeen pannun sisäpinta keitetään suolahapolla. Suolahappo on sen verran äkäinen aine, että se ruostuttaa sisätiloissa raudan. Suojaa kasvot pleksillä ja käytä haponkestävää vaatetusta sekä kumihansikkaita. Vetokaappi olisi oiva ratkaisu. Jos tinaat ulkona, katso, että tuuli puhaltaa poispäin, ettet hengitä happohöyryä. Happoa voi olla pannussa vain pieni määrä ja pannua lämmittäen kääntelet astiaa niin, että kaikki pinnat tulee puhtaaksi. Kaada ylijäävä happo sille varattuun astiaan.
  3. Tämän puhdistuksen jälkeen toimit kuten edellä on neuvottu: Liituvelli suojaamaan ulkopintoja ja Tinolin sively ja tarkistaminen, että tinattava pinta on puhdas tinaukseen. Jos ei ole, toista suolahappokäsittely.
  4. Usein vanhat pannut ovat ulkopinnoiltaan likaisia ja suolahappokäsittely ja lämmitys saavat pinnat osin likaisiksi ja osin puhtaiksi. Olen tinauksen lopuksi sivellyt käsipyyhepaperin avulla pannun puhdistuksessa käytettyä suolahappoa pannun pintaan varoen roiskuttamasta happoa päälleni. Sen jälkeen pinnat on helppo pestä 000-teräsvillalla ja tiskiaineella puhtaaksi. Pannun sisäosan voi pestä tiskiaineella. Varo, ettei suolahappoa mene tinauksien päälle, sillä happo tummentaa tinan. Se lähtee kuitenkin pois saippuan ja tiskiaineen avulla. Teräsvilla naarmuttaa pintaa ja jos pitää jotain kiiltävää tinakohtaa paljonkin hangata, niin kannattaa koko pinta hioa, jotta yleisilmeestä tulee yhtäläinen.