Pakotuksen työvaiheista

10.12.2020

Ikoni Vladimirin Jumalanäiti, pakotettu messinkiin

Metsälude, pakotettu kupariin

Metallin esikäsittely ja kiinnitys työalustaan eli pikipataan

Metalli pitää hehkuttaa eli pehmentää punahehkuiseksi, jotta se pehmenee ja työskentely sujuu hyvin. Metallilevy asetetaan pikipataan lämmittämällä pikeä ja työtä. Yhtään ilmaa ei saa jäädä työn ja pien väliin. Kun työ on jäähtynyt, niin piirretty kuvio kiinnitetään hyvin liimaten pellin päälle.

Mikä on punsseli ja mistä niitä saa?

Punsseli on se työkalu, jolla teet kuviot metallin pintaan pakotusvasaran avulla. Punsseleita ei saa suurta valikoimaa valmiina. Ne täytyy valmistaa itse. Olen tehnyt niitä  neliömäisestä kiilateräksestä 8mm, 6mm ja 4mm. Kiilateräs on karkenevaa. Työpäät taotaan tai hiotaan ja viilataan halutun muotoisiksi. Sen jälkeen sekä vasarapää, että työpää karkaistaan ja päästetään tarvittavan lujuuden ja sitkeyden saavuttamiseksi. Lopuksi punsselin työpää kiillotetaan. Näin työpinta tekee metalliin mahdollisimman siistin jäljen. Matta- tai erilaisilla koristepinnoitetuilla punsseleilla saa eri näköisiä pintoja pakotettuun työhön. 

Minulta saa seikkaperäiset ohjeet pakotustyötä varten. Vihkosessa kerrotaan pikipadan eri pikiseosten valmistus sekä punsseleiden muodot ja mitat sekä niiden valmistus.

Punsselikokoelmani

Pakotusvasara

Pakotustyön eri vaiheet