Emaloinnin eri työtavat

19.10.2020

Emaloimalla saadaan metallin pintaan eri värisiä kuvioita. Värejä voi laittaa suoraan metallin pintaan. Värejä varten voidaan tehdä langasta kuvioita tai syövyttää tai pakottaa kuoppia. Myös metallin läpi voi sahata kuvioita, joihin emaliväriä laitetaan. Yllä olevassa kuvassa on soluemalikuvioituja koruja.

Minulta saa emaloinnista työohjeen: pintaemalointi, soluemalointi ja emalimaalaus.

Pintaemalointi

Pintaemaloinnissa värit ripotellaan hyvin puhdistetun metallin pintaa siivilän lävitse. Kuvioita saa aikaan leikkaamalla paperiin kuvion ja ripottelemalla kuvion läpi väri esineen pintaan. Polttamattoman tai poltetun värin pintaan voi sahata kuvioita tai taivuttaa niitä langasta. Polttamisen jälkeen kuviot pysyvät paikoillaan. 

Soluemalointi

Soluemaloinnissa kuvio muodostetaan ohuesta metallilangasta, joka on valssattu tai taottu litteäksi. Kuviot asetellaan pohjaemalin päälle ja ne poltetaan kiinni metalliin. Polton jälkeen lankojen väliset solut täytetään eri värisillä emaleilla. Lopuksi emalityön pinta hiotaan tasaiseksi ja poltetaan pinta kiiltäväksi. Ilman polttoa pinta jää mataksi. Korun voi jättää kiiltopolttamatta, jolloin mattapinta hiotaan yhdensuuntaiseksi huolellisen lopputuloksen aikaan saamiseksi. 

Kuoppaemalointi

Kuoppaemaloinnissa metallin pintaan voi kaivertaa, syövyttää tai pakottaa kuviot. Syntyneet kuopat täytetään emaliväreillä ja poltetaan kiinni esineeseen. Kun käytetään läpinäkyviä värejä (transparent) niin eri syvyisissä kuopissa läpinäkyvät värit ja kuopan pohjan erilaiset kuviot korostavat värien kauneutta. 

Ikkunaemalointi

Ikkunaemaloinnissa esineeseen sahataan aukot, jotka täytetään läpinäkyvällä (transparent) emalilla, jolloin aukoista tulee valo läpi ja värit pääsevät loistamaan.

Emalimaalaus

Emalimaalauksessa työ emaloidaan molemmin puolin ja emalimaaliväreillä maalataan kuvia ja se poltetaan uunissa esineen pintaan.

Soluemalointia